5 patarimai, kaip laikyti džiovintus vaisius
Kaip mėgautis džiovintais vaisiais ilgiau? Gėrybių skoniui ir kokybei užtikrinti užteks kelių paprastų žingsnių, beje, tinkančių ir riešutams bei sėkloms!
1. Laikykite savo gėrybes atskiruose, mažuose ir sandariuose induose.
Geriausiai tinka keramikiniai ir stikliniai indai, kurie apsaugo džiovintus vaisius, riešutus ir sėklas nuo kandžių, sąlyčio su drėgme. Rekomenduojama kiekvienai gėrybei rinktis atskirą indą. Nepamirškite užtikrinti, kad indai būtų visiškai sausi ir švarūs!
2. Saugokite produktus nuo didelės šviesos.
Šviesa gali sumažinti gėrybių kokybę, todėl geriausia laikyti produktus neperšviečiamame inde arba tamsioje spintelėje.
3. Užtikrinkite vėsią gėrybių saugojimo vietą.
Šiluma gali paskatinti džiovintus vaisius, riešutus ir sėklas gesti. Todėl pasirūpinkite, kad šalia produktų nebūtų elektrinių prietaisų, skleidžiančių šilumą – viryklių, mikrobangų krosnelių, virdulių. Geriausią skonį ir maistines savybes išlaikyti padės žemesnė nei 15ºC temperatūra.
4. Apsaugokite džiovintus vaisius, riešutus ir sėklas nuo drėgmės.
Drėgmė taip pat prisideda prie greitesnio produktų sugedimo, todėl svarbu laikyti produktus toliau nuo drėgmės šaltinių – gartraukio, virdulio ir kt. Šioms gėrybėms tinkamiausia vieta namuose yra tamsi, vėsi ir sausa.
5. Reguliariai rūšiuokite ir patikrinkite savo atsargas.
Įvairūs džiovinti vaisiai galioja nuo 4 iki 12 mėnesių. Reguliariai perrinkdami savo atsargas užtikrinsite, kad tarp gėrybių nepaplistų drėgmė, pelėsis ar kenkėjai. Be to, rekomenduojame ant indų užrašyti produktų galiojimo laiką – taip bus paprasčiau suvartoti gėrybes laiku.
Bonus patarimai!
6. Nepamirškite, kad produktus galite užšaldyti.
Įsigijote didesnį kiekį džiovintų vaisių, riešutų ar sėklų? Nespėjate valgyti gėrybių ar jose pamatėte kokį kandį? Tinkamai užšaldyti produktai gali išsilaikyti žymiai ilgesnį laiką. Be to, šaltis sunaikins ir į jūsų gėrybes besikesinančius kenkėjus.
7. Laikykite druską toje pačioje vietoje.
Nėra ko nustebti – atvirai laikoma druska sugeria drėgmę ir gali padėti apsaugoti jūsų gėrybes!
8. Jei perkate daug riešutų – rinkitės nelukštentus.
Būtent nelukštenti riešutai turi ilgesnį galiojimo laiką.
Prieš valgant nepamirškite nuplauti gėrybių karštu vandeniu ar jas išmirkyti – taip pašalinsite užsilikusius nešvarumus bei atrasite visą skonių paletę.
Skanaus!