Kaip lengvai aprūpinti savo organizmą skaidulomis?

Skaidulos – viena iš esminių maistinių medžiagų, randamų augaliniame maiste: vaisiuose, daržovėse, nesmulkintuose grūduose, riešutuose ir sėklose. Tai sunkiai virškinama angliavandenių rūšis, kuri dar skirstoma į du tipus: tirpias ir netirpias. Abu skaidulų tipai yra reikalingi žmogaus organizmo subalansuotai veiklai.

 

Pasaulinėmis rekomendacijomis moterys turėtų suvartoti 25–32 g skaidulų per dieną, kuomet vyrai – 30–35 g. Visgi, labai tikėtina, kad skaidulų suvartojate per mažai – statistinis europietis kasdien suvartoja vos apie 60% reikalingos normos! Taip yra todėl, kadangi mūsų racione atsirado žymiai daugiau perdirbto, rafinuoto maisto produktų, nevartojame pakankamai daržovių ir vaisių.

 

Nepaisant to, galime jus nudžiuginti – įtraukti daugiau skaidulų į savo racioną yra paprasčiau, nei atrodo. Ir nereiks jokių papildų!

  • Be abejo – valgykime daugiau vaisių ir daržovių, geriausia – su odele (joje yra daug netirpių skaidulų). Jei sunku pradėti – pradėkite mažais žingsneliais, derindami su kitais jums patinkančiais produktais.

  • Rinkitės pilnagrūdžius produktus – kruopas, makaronus, duoną. Taip pat išbandykite duoną su sėklomis.

  • Įtraukite į mitybą daugiau ankštinių daržovių – vietoje makaronų patiekalo išbandykite lęšių ar avinžirnių trokšinį, vietoje bulvių ar baltų ryžių garnyro drąsiai rinkitės pupas.

  • Užkandžiaukite riešutais! Didžioji dalis riešutų turi daug skaidulų, taip pat ir kitų organizmui reikalingų medžiagų.

  • Pagardinkite savo patiekalus įvairiomis sėklomis bei riešutais. Keletą patarimų rasite kitame mūsų straipsnyje, skirtame pusryčiams.

Užtikrinti reikiamą skaidulų kiekį organizme yra paprasčiau, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio! Ypač jei pradėsite mažais žingsneliais. Lengvesnei pradžiai dalinamės ir mūsų parduotuvėje esančiais skaidulų šaltiniais: